Sposób na pieczoną paprykę bez skórki. Ten trik ułatwi przygotowanie wybornej przekąski
Lubię warzywne przekąski, bo są pyszne i zdrowe. A te z pieczonych warzyw dodatkowo są lekkostrawne. Można je zjeść nawet na kolację. Jedną z moich ulubionych przekąsek jest pieczona papryka z aromatycznymi dodatkami. Wystarczy ją upiec, sprytnie usunąć z niej skórkę i odpowiednio doprawić. Podana z czosnkowymi grzankami smakuje obłędnie.
Która papryka najlepiej nadaje się na przekąskę?
Wybór papryk w przeciętnym sklepie jest dosyć duży. Zwykle można kupić je w trzech kolorach i dodatkowo ostrą. Kolorowe wyglądają bardzo apetycznie w wielu daniach, jednak na tę przekąskę najlepiej nadaje się klasyczna, słodka papryka czerwona. Po upieczeniu nabiera doskonałego aromatu i przyjemnej słodkości. Zielona jak dla mniej jest zbyt gorzka, żółta dość obojętna w smaku, a ostrą używam raczej jako przyprawę.
Jak upiec paprykę na przekąskę?
Paprykę można upiec w całości lub pokrojoną w ćwiartki. Ja zwykle wybieram pierwszy wariant, bo jest bardziej soczysta. By upiec paprykę należy ją umyć, wytrzeć i posmarować oliwą. Potem układa się ją na blasze i wstawia do piekarnika o temperaturze 200-210 stopni Celsjusza. Należy ją piec 20-25 minut, aż jej skórka zacznie robić się czarna. Wtedy blachę z papryką należy wyjąć z piekarnika, a gorące papryki umieścić w foliowym woreczku, szczelnie zamknąć i pozostawić na ok. 15 minut. Ten trik ułatwi usunięcie z papryki skórki, bo po zaparowaniu warzywa, skórka praktycznie sama zaczyna odchodzić od miąższu. Teraz papryki wystarczy przekroić na cztery części, wylać zgromadzony w nich płyn, a warzywo oczyścić z nasion i białych błonek.
Jak zrobić przekąskę z pieczonej papryki?
Przygotowanie przekąski z pieczonej papryki jest banalnie proste. Obraną i pokrojoną na ćwiartki lub w paski paprykę wystarczy ułożyć na talerzu lub półmisku, skropić oliwą i octem balsamiczny. Potem należy ją oprószyć solą i pieprzem, a także posypać posiekanym czosnkiem. Przekąska jest gotowa do podania, choć można też posypać ją pokruszoną fetą. Równie dobrze będzie smakować, gdy doda się do niej posiekaną cebulę, a ocet balsamiczny zastąpi się sokiem z cytryny. Przekąskę można też posypać posiekaną natką pietruszki.